W dzisiejszych czasach panuje moda na wszelkiego rodzaju zdrowe produkty żywnościowe. W sklepach mamy ekologiczne owoce, warzywa i wytworzone z nich produkty żywnościowe. Ale czy oby na pewno są one w pełni zdrowe i wolne od jakichkolwiek toksyn?
Jeżeli kupujemy warzywa ekologiczne z certyfikatem to możemy mieć pewność, że w ich uprawie nie wykorzystywane zostały żadne nawozy czy też środki ochrony roślin. Skrupulatne kontrole jakości i zawartości związków chemicznych niwelują ilość szkodliwych substancji do minimum. Jednak zdrowa żywność bez toksyn jest znacznie droższa. Co jest tego powodem?
Otóż produkty ekologiczne wymagają większych nakładów nie tylko pracy ale i finansowych. Do wyhodowania ekologicznego pomidora nie wystarczy sama szklarnia. Wymagane są różnego rodzaju urządzenia, które zapewniają odpowiedni klimat do uprawy nawet w zimie. Tego typu sterowniki klimatu (flora-fauna.pl) są dostępne od niedawna przez co ich cena nie jest niska. Oczywiście samo sterowanie klimatem nie wystarcza. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie nawadnianie tzw. systemy hydroponiczne. Są to specjalistyczne urządzenia, które zapewniają roślinie optymalne warunki do wzrostu.
Wielu specjalistów dowiodło że spożywanie żywności ekologicznej, uprawianej bez dodatków substancji chemicznych znacząco wpływa na poprawę zdrowia oraz na sprawność wątroby i innych organów wewnętrznych. A jak wiadomo na zdrowiu nie powinniśmy oszczędzać.