Posiadanie własnej restauracji to marzenie wielu osób pasjonujących się gotowaniem. Jednak droga do otwarcia własnego biznesu jest w tym wypadku dosyć długa. Trzeba znaleźć odpowiedni lokal do wynajęcia i załatwić mnóstwo urzędowych formalności, w tym pozwolenie na prowadzenie lokalu gastronomicznego.Gdy będzie już po wszystkim, przychodzi kolej na wyposażenie restauracji w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Zadanie to korzystnie będzie powierzyć sprawdzonej firmie, która oferuje sprzęt dobrej jakości. Istnieje wówczas duża szansa na to, że urządzenia nie zepsują się w krótkim czasie. Właściciela restauracji czeka jeszcze dużo wydatków, zanim będzie mógł zaprosić pierwszych klientów. Na podstawowe wyposażenie każdej kuchni w restauracji składają się między innymi meble ze stali nierdzewnej, takie jak regały, szafki, półki, a także stoły do zmywarek i jeszcze wiele innych.
Profesjonalnym kucharzom trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni bez urządzeń takich jak piece konwekcyjno parowe. Stanowią one przykład nowoczesnego sprzętu, który pozwala wykonywać ogromną liczbę czynności w tym samym czasie. Można gotować, piec, smażyć, grillować czy rozmrażać produkty. Inwestycja w tego rodzaju piec z pewnością zwróci się po pewnym czasie, ponieważ pobiera on znacznie mniej prądu i wody niż tradycyjne urządzenia.